Muži30 rokov od zisku prvého titulu VKP: Zažiť to opäť by bolo skvelé, želá si pamätník Hronský

28. marca 2023

Pozornému oku novinára denníka Šport a volejbalového fajnšmekra Pavla Kubiša neuniklo, že presne dnes, 28. marca je to presne 30 rokov od zisku prvého titulu mužov VKP Bratislava.

V sezóne, ktorá bola prvá v ére samostatnosti sa hralo na dvoch finálových turnajoch. Najskôr v Púchove a následne od 26. do 28. marca 1993 v bratislavskom PKO. Pod vedením trénerskej dvojice Peter Kalný – Ivan Husár stratili „policajti“ len jeden set a stali sa historicky prvými majstrami Slovenska. „Spomínam si na všetky doterajšie tituly. Klobúk dolu pred Paľom Kubišom, že dokáže volejbalové historické momenty pripomenúť. Bolo to vtedy netradičné, keďže sa po rozdelení Československa menila aj súťaž. Hrala sa vtedy Superliga a zároveň aj turnaje o titul majstra Slovenska. Myslím si, že sme ich zvládli jednoznačne a bola to veľká oslava vo vtedajšom PKO,“ spomína vtedajší prezident a súčasný viceprezident VKP Eduard Hronský.

Na súpiske figurovali neskorší šéfovia volejbalových federácií (Kraščenič a Haník), traja reprezentační tréneri (Peter Kalný, Kravárik a Kardoš) a dokonca dvaja štátni tajomníci pre šport (Husár a Nemec). „Mali sme vtedy veľmi mladý káder. Boli to juniori a začínajúci dospeláci. Potrebovali sme vtedy mužstvo vystužiť skúseným hráčom, a tak sme siahli po nahrávačovi z českého nároďáku Zdenkovi Haníkovi. Aj keď si myslím, že to do konca uhrali Migra s Kardošom,“ pokračuje Hronský. „Bola to veľmi silná generácia poskladaná ešte za bývalej ‚červenky‘. Gradovalo to a získali niekoľko titulov po sebe. Bola to netradičná zostava – výškovo i volejbalovo. Mládežnícki reprezentanti, ktorí dominovali neskôr v seniorských tímoch. Presadili sa v zahraničí, stali sa aj úspešnými trénermi. Dokázali si život zabezpečiť aj vďaka volejbalovým schopnostiam,“ doplnil.

Tréner Peter Kalný pred 30 rokmi koučoval tím z lavičky o barlách. „Ak si dobre pamätám, mal roztrhnutú achilovku. Zdá sa mi, že to mal dokonca dvakrát operované a dostať ho z lavičky bolo priam nemožné, takže si to odbil o barlách,“ zalovil v pamäti Eduard Hronský.


Tréner Peter Kalný o barlách po zisku titulu, v pozadí prezident Eduard Hronský.

Zažiť to opäť

VKP Bratislava ako značka sa vrátil na volejbalovú scénu a do hlavného mesta pred troma rokmi. Dokáže novovzniknutý klub nadviazať na slávnu históriu? „Mám už za sebou vyše 30 rokov pri volejbale. Zažil som veľa krásnych chvíľ, ale aj sklamaní. Už som starý, unavený a tieto krásne chvíle prenechám mladším. Pevne verím, že VKP v novej histórii po 30-tich rokoch podobné chvíle ešte zažije. Určite si to za prácu v klube všetci zaslúžia. Máme za sebou dve ťažké sezóny po návrate do Bratislavy, ale teší nás, že sme teraz vyhrali so ženami Slovenský pohár a muži i ženy sú v semifinále play-off,“ uzavrel s premostením na aktuálny ročník Eduard Hronský.

Z archívu Pavla Kubiša doplníme, že 28. marec 1993 bol významný pre Vladimíra Roštára. Práve v deň majstrovských osláv prišla na svet jeho dcéra Vladimíra, ktorej prajeme všetko najlepšie k okrúhlym narodeninám.

Majstri zo sezóny 1992/1993:

Andrej Kravárik, Zdeněk Haník (Česko), Richard Nemec, Vladimír Roštár, Marián Migra, Boris Kempa (kapitán), Juraj Šimo, Ľuboslav Šalata, Vladimír Procházka, Peter Baláž, Marek Kardoš, Marian Vavrek, Patrik Pistovič, Vratislav Nebenführ, Martin Kraščenič a Jozef Mucha.

      

Článok z pera Pavla Kubiša.                                                                     Smečujúci Andrej Kravárik.

Zdroj: mb, archív Pavol Kubiš/Denník Šport

Chceš byť aj ty SÚČASŤOU KLUBU?