MužiVančo odchádza na Malorku a do VKP posiela jedno veľké ďakujem

10. júla 2024

V roku 2020 prišiel z Trenčína do hlavného mesta ešte ako takmer neznámy, no talentovaný volejbalový tínedžer. Po štyroch sezónach v drese VKP sa s klubom lúči a mieri do zahraničia. Pôsobenie Adriána Vanča pod Bratislavským hradom možno považovať za mimoriadne úspešné. 21-ročný rodák zo Starej Ľubovne prispel v sezóne 2022/23 k zisku majstrovského titulu po dlhých 12 rokoch, kedy sa stal aj najlepším hráčom Niké extraligy. Do klubovej vitríny s tímom pridal aj minulosezónne striebro i triumf v Slovenskom pohári, ktorý po 14 rokoch opäť patrí Bratislave. V nasledujúcich riadkoch sme so slovenským univerzálom prebrali nielen jeho volejbalovú misiu vo VKP, ale aj nasledujúce kroky v exotickej, no volejbalovo vyspelej Malorke.

 

Ako si spomínaš na momenty, keď si do VKP prišiel?

Bola to pre mňa pocta a veľký krok dopredu. Pocity som mal podobné ako teraz, keď znova mením dres. Veľmi som sa tešil, no zároveň som sa obával. Presnejšie sa to volá rešpekt. V tom čase som urobil najlepší krok aký som mohol a urobil by som ho znova.

 

Bola to pre teba asi poučná a kvalitná volejbalová dobrá škola, však? Vyrastať popri skúsených hráčoch ako Zaťko, Kostolani, Demeter, Hollý a ďalší?

Určite áno, každý z týchto skúsených hráčov mal na mňa vplyv.  Odovzdal mi nejaké rady, skúsenosti. No Ďuro Zaťko na mňa vplýval najdlhšie. Som mu za to veľmi vďačný, lebo on aj moji ostatní spoluhráči mi pomáhali formovať sa a posúvať sa vpred. Ešte raz ďakujem.

Na ktoré momenty vo farbách VKP spomínaš najradšej, a na ktoré by si chcel naopak čo najskôr zabudnúť? 

Najkrajšie momenty pre mňa boli oba postupy do finále extraligy. Je to pocit, keď ste nadšený z výsledkov, no zároveň nabudený na ďalšie vrcholy. Toto je pre mňa asi najkrajší pocit, no určite tam môžem zaradiť aj víťazstvo v extralige, či triumf v pohári. No a druhá časť otázky… Najradšej by som zabudol na moju prvú sezónu vo VKP. Myslím, že to bol ročník 2021/22, ktorý bol pre mňa plný sklamaní a prekážok. Prosto, nevyšlo všetko tak, ako som si predstavoval. Na druhej strane mi .dala poznanie, aby som si potom viac vážil úspech.

 

Ako hodnotíš slovenskú ligu, v čom je dobrá a čo jej chýba? 

Ligu hodnotiť nebudem, na to sú tu kompetentní odborníci. Pre mňa je slovenská liga domovom, v ktorom som mohol rásť a do ktorého sa skôr či neskôr  rád vrátim. Verím však, že sa mi bude v zahraničí dariť a v slovenskej lige dám za aktívnym volejbalom bodku. Ale to je ešte veľmi ďaleko.

 

Čo chceš odkázať hráčom, vedeniu či fanúšikom? 

Všetkým chcem odkázať len jedno veľké ďakujem. Držte mi palce a ja budem držať vám. VKP drží spolu!

Aké sú tvoje najbližšie kroky, kedy sa presúvaš do Španielska? 

Moje najbližšie kroky smerujú do mesta Manacor na Malorke, kde si zahrám španielsku Super ligu. Bude to pre mňa výzva a určite budem musieť zabrať, ale teším sa. Verím, že budem pre svoj budúci klub prospešný aspoň tak ako som bol pre VKP.

 

Ako je to s tvojou španielčinou?

Už som ju párkrát počul a znela veľmi vtipne, takže asi tak. Verím, že to zvládnem s angličtinou, na ktorej tiež pracujem a naďalej budem.

 

V mene celého klubu Aďovi prajeme veľa šťastia, úspechov a zdravia v ďalšom pôsobisku a osobnom živote.

Chceš byť aj ty SÚČASŤOU KLUBU?