MužiLekár VKP Martin Somora: Neznášam prehry

16. februára 2021
DF1A1827

Aktívne hrával hokej i tenis. Zlákala ho však medicína. A s ňou zostal aj pri športe. Telovýchovný lekár MUDr. Martin Somora nemá rád prehry a teší sa z návratu VKP do Bratislavy.

Pán doktor, dlhé roky sa pohybujete v telovýchovnom lekárstve. Ako sa aktuálne cítite v tíme VKP v pozícii klubového lekára?

– S VKP Bratislava som spätý už tridsať rokov. Bol som veľmi smutný, že sme veľa času strávili v Myjave, Komárne, Nitre… Pokiaľ sme boli vo finálových zápasoch, bolo to dosť časovo náročné sa neustále do týchto miest presúvať hore-dole. Bratislava má rada volejbal, bola veľmi ochudobnená, keď tu mužský tím v extralige nebol. Bolo to nezvyčajné, keďže v minulosti tu boli aj tri mužstvá.

Na vlastnej koži ste zažili „zlatú éru“ VKP v novodobej histórii. Môže súčasný tím dosiahnuť podobných mét?

– Určite áno. Doba napreduje, tréningový proces sa skvalitňuje, prispôsobuje sa rôznym vedeckým poznatkom. Výkony, a nielen vo volejbale, sa zvyšujú. Pripúšťam, VKP môže dosiahnuť opäť skvelé výsledky, ale konkurencia tiež nespí. Ale, prečo nie?

Aktuálna sezóna je v mnohých aspektoch iná. Ovplyvnil ju koronavírus. Ako to vnímate z medicínskeho pohľadu?

– Nemáme len protivníkov na palubovke, ale hráme aj proti covidu-19. Je síce pravdou, že aj ostatné tímy majú s týmto problém. Toto ochorenie však významným spôsobom zasahuje do volejbalu. Niektorým mužstvám veľmi škodí a niektorým zase veľmi pomáha. Závisí veľa od toho, v akej zdravotnej kondícii sa dané mužstvo nachádza.

Na domácich stretnutiach ste priamo v hale pri tíme. Zápasy vonku sledujete?

– Jasné, pozerám vďaka internetu LIVE prenosy. To si nemôžem nechať ujsť. Dokonca si pozriem aj záznamy. Ten posledný v Košiciach bol pre mňa, doslovne, infarktový. Taký zápas som asi dlho nevidel. Bolo to ako na hojdačke, striedala sa dominancia v jednotlivých setoch. To som už dávno nevidel.

Mali ste v tejto sezóne zatiaľ viac práce ako po minulé roky?

– Zranenia patria k športu. Ani nám sa nevyhli. Nechcem to špecifikovať. Je to však nesmierne náročná sezóna. Veď si zoberte, že počas play-off sa celý tím dvakrát do týždňa testuje na koronavírus. Tomu treba všetko prispôsobovať, robiť opatrenia, aby sa covid nešíril. Robí to komplikácie a táto sezóna sa nedá porovnať so žiadnou inou.

Sám hovoríte, že nemáte rád prehry. S akým rezultátom budete na konci sezóny spokojný?

– To máte pravdu. Nemám rád prehry a buď som hore alebo dole. Mám rád ambiciózne tímy, športovcov s najvyššími cieľmi. Avšak, pomáham aj futbalistom zo 6. ligy v Podrečanoch pri Lučenci.

Vašimi rukami prešli viacerí skvelí hráči. Na ktorých si spomínate najradšej?

– Stále mám veľmi dobré vzťahy s „bocianom“ Andrejom Kravárikom, rád si spomínam na Richarda Nemca i Mareka Kardoša. S ním sa pred každým zápasom objímeme a dúfam, že to tak bude aj pred finále (úsmev). Fajn chlapci boli aj Boris Demeter, Tomáš Hollý či Tomáš Vojkovič spred desiatich rokov, ktorí sú aj teraz v kádri. Aj v tom aktuálnom mám, samozrejme, svojich obľúbencov, ale nebudem ich menovať.

Kto je MUDr. Martin Somora?

Rodák z Tatranskej Lomnice pod Tatrami, ako každý mladý chalan pričuchol k hokeju. V šestnástich rokoch odišiel ako dorastenec do Bratislavy, kde hrával 1. dorasteneckú ligu a následne za mužov Slávie Ekonóm. Súťažne hrával aj tenis za Sláviu Právnik. Vyštudoval Lekársku fakultu Univerzity Komenského. S telovýchovným lekárstvom začínal v ČH FMV v Prahe na Stromovke, neskôr pôsobil v ČH SVŠ na Štrbskom Plese. V roku 1991 na MS v Porte bol ako lekár pri 4. mieste juniorskej volejbalovej reprezentácie ČSFR. Ako lekár strávil 20 rokov pri dráhovej cyklistike, sedemnásťkrát bol šéflekárom na pretekoch Okolo Slovenska a tiež na pretekoch V4, ktoré sa konali v októbri 2020. Dohliada na zdravie účastníkov najväčších súťaží v karate na Slovensku či dostihových pretekoch v Pezinku a Šamoríne. Má druhý kvalifikačný stupeň trénera ľadového hokeja. Už tridsať rokov je klubovým lekárom VKP Bratislava.

miba, foto: Michal Špánik

Chceš byť aj ty SÚČASŤOU KLUBU?