MužiŽenyŠtart sezóny je tu, ambíciou medaily

23. septembra 2021

Do začiatku volejbalovej sezóny 2021/2022 zostávajú už len dva dni, odratúvajú sa len hodiny do ostrého štartu a zástupcovia VKP Bratislava sa posadili pred novinárov, aby na tlačovej konferencii predstavili vízie, ciele a povedali novinky z kuchyne klubu.

Kde inde sa mohla konať tlačovka, ako na mieste, kde bude VKP ako doma – v novej športovej hale pri Dome športu, ktorá bude hostiť zápasy mužov i žien v novej sezóne. Zverenci Matúša Kalného budú hrať na viacerých frontoch. Čaká ich nielen domáca extraliga či Slovenský pohár, ale aj Stredoeurópska liga MEVZA a tiež účasť v európskom Challenge Cupe. „Minulý rok sme obnovili VKP do mesta, kam historicky patrí, teda do Bratislavy. Táto sezóna bude iná ako predošlá. Rozhodli sme sa rozšíriť klub aj o ženskú zložku v extralige. Zažili sme v lete teda viac veselosti, keďže so ženami je vždy veselšie ako s mužmi,“ pousmial sa viceprezident klubu Eduard Hronský. „Klub sa rozrástol aj po profesionálnej stránke. Myslím si, že sezóna sa rozbehne dobre a môžem povedať, že sme pripravení na ostrý štart. Verím, že naplníme naše ciele. Pri mužoch berieme len medailu, u žien sme si stanovili cieľ skončiť do štvrtého miesta, ale nebránime sa tiež cennému kovu,“ doplnil Eduard Hronský.

Ženský tím podpísal farmársku zmluvu so ŠŠK Bilíkova, ktorá je výraznou liahňou talentovaných hráčok a budúcich reprezentantiek Slovenska. „Po historickom umiestnení v uplynulej sezóny extraligy sme dostali ponuku na spoluprácu s VKP Bratislava, ktorý je historicky najúspešnejším slovenským klubom. Gro tímu tvoria hráčky, ktoré hrali v uplynulej sezóne v Pezinku. Doplnili sme ich o skúsené zahraničné hráčky, ktoré majú dopomôcť k naplneniu našich cieľov a posunúť mladým hráčkam svoje skúsenosti. Zámerom bolo priniesť do tímu, čo najviac slovenských volejbalistiek, ale na trhu ich je nedostatok. Ťahúňkou by mala byť najmä poľská svetobežníčka Kinga Kasprzak, ktorá hrala aj Ligu majstrov a na vrcholnej úrovni pôsobí už 15 rokov. V minulosti sme spolupracovali so ŠŠK Bilíkova a som veľmi rád, že spolupráca pokračuje aj vo VKP Bratislava,“ uviedol manažér žien Róbert Hronský.

Po minulej sezóne prišlo u mužov k zmene na trénerskom poste, keď Jaroslava Noseka nahradil Matúš Kalný. „Veľmi sa teším, že som sa po 15 rokoch práce v zahraničí vrátil domov a do klubu, ktorý sa obrovskou radosťou, hrdosťou a potešením po rokoch vrátil do Bratislavy, kde mužský volejbal chýbal. Tu som pred 25 rokmi pôsobil ako začínajúci hráč, takže moje puto a vzťah k VKP je úplne iný, a preto ma ponuka hneď oslovila. Pozitívom letnej prípravy je fakt, že sa nám vyhýbali zranenia. Až na nejaké dlhodobé problémy, ktoré mal napríklad Rado Prešinský,“ prezradil tréner Matúš Kalný.

V prvej sezóne vo farbách VKP Bratislava povedie ženy tréner Jaroslav Hančák. „Príprava prebehla v poriadku. Dievčatá išli do každého tréningu naplno. Chýbali nám síce dve reprezentantky Smiešková a Kohútová. Prišli dosť unavené, tak dostali desaťdňový odpočinok a následne sa pripojili k mužstvu spoločne aj so zahraničnými posilami. Družstvo sa stále ešte formuje a uvidíme ako to bude vyzerať,“ povedal tréner Jaroslav Hančák.

Kapitánom mužského tímu ostáva aj v novej sezóne rekordér v počte reprezentačných štartov Juraj Zaťko. „Som spokojný s tým, že od prvého dňa prípravy sme boli až na Samuela Goča v kompletnom zložení. Nebýva to často zvykom, keďže hráči sa pripájajú do tímov postupne. Noví hráči sú možno noví v klube, ale všetci sa dlhodobo poznáme, teda okrem Daa (pozn.: Daouda Yacoubou). Vôbec nebol problém s tým, aby zapadli do kabíny. Jadro zostalo po minulej sezóne takmer nezmenené. Mladí chalani sú ochotní a chce sa im pracovať. Majú veľký potenciál a dúfam, že tento mix prinesie v tejto sezóne úspech,“ zaželal si Juraj Zaťko. V premiérovej sezóne žien vo farbách VKP Bratislava bude kapitánkou skúsená nahrávačka Andrea Snopková. „Páči sa mi tento projekt a spojenie mladej dravosti a skúseností. Verím, že sa naše mladšie dievčatá budú môcť od nás čosi priučiť, aby postupne prebrali našu úlohu v tíme, keď pôjdeme do volejbalového dôchodku. Začiatok sezóny asi nebude pre nás úplne optimálny, keďže sme pohromade len nejaké dva týždne. Pevne verím, že sa zohráme a bude to super,“ dodala skúsená Andrea Snopková.

Súpiska VKP Bratislava – muži

1 Bartolomej Jakubík, libero, 179 cm

2 Andrej Billich, blokár, 203 cm

3 Samuel Jurík, univerzál, 196 cm

4 Adrián Vančo, smečiar, 196 cm

6 Juraj Zaťko, nahrávač, 192 cm

7 Ján Tarabus, blokár, 202 cm

8 Pavol Kurej, libero, 187 cm

10 Pavel Ehrenwald, smečiar, 196 cm

11 Bruno Pavličko, nahrávač, 186 cm

12 Samuel Goč, nahrávač, 197 cm

13 Michal Trubač, smečiar, 195 cm

14 Ľuboš Kostoláni, univerzál, 203 cm

15 Július Kováčik, nahrávač, 191 cm

16 Radoslav Prešinský, blokár, 206 cm

17 Šimon Červenák, smečiar, 191 cm

18 Marek Malina, smečiar, 190 cm

20 Daouda Yacoubou, smečiar, 197 cm

Tréner: Matúš Kalný

Asistent trénera: Peter Kalný

Asistent trénera: Juraj Tiňo

Kondičný tréner: Miroslav Vavák

Štatistik: Dominik Hajtol

Lekár: MUDr. Tomáš Horváth

Lekár: MUDr. Martin Somora

Prišli: Samuel Goč, Pavol Kurej (obaja Košice), Ján Tarabus (Komárno), Samuel Jurík (Nitra), Daouda Yacoubou (Alanya)

Odišli: Marek Gergely (Aich/Dob), Matej Hukel, Boris Demeter, Tomáš Hollý, Milan Marinič, Filip Kraisl, Ľuboš Nemec

 

VKP Bratislava –  ženy

1 Michaela Mattová, libero, 175 cm, naposledy VTC Pezinok

2 Lucia Spevár, blokárka, 191 cm, návrat po materskej

3 Alexandra Vajdová, smečiarka, 182 cm, AON Amazones

5 Ecem Sahin, blokárka, 186 cm, Turecko

6 Andrea Snopková, nahrávačka, 183 cm, naposledy Slávia EU

7 Ema Smiešková, blokárka, 186 cm, ŠŠK Bilíkova

8 Viktória Kováčová, smečiarka, 178 cm, naposledy VTC Pezinok

9  Martina Vajdová, smečiarka, 187 cm, ŠŠK Bilíkova

10 Marta Fartelová, libero, 178 cm, naposledy VTC Pezinok

11 Nina Boledovičová, blokárka, 181 cm, ŠŠK Bilíkova

12 Katarína Frolová, univerzálka, 185 cm, ŠŠK Bilíkova

13 Martina Špačková, blokárka, 189 cm, ŠŠK Bilíkova

15 Zuzana Písečná, univerzálka, 191 cm, naposledy VTC Pezinok

16 Anna Kohútová, nahrávačka, 182 cm, ŠŠK Bilíkova

17 Diana Návratová, univerzálka, 182 cm, ŠŠK Bilikova

18 Kinga Kasprzak, smečiarka, 188 cm, Stiinta Bacau

Tréner: Jaroslav Hančák

Asistent trénera: Marek Hric

Asistent trénera: Robert Rodzinák

Štatistik: Samuel Rosinský

Kondičný tréner: Miroslav Vavák

Manažér tímu: Róbert Hronský

Lekár: MUDr. Tomáš Horváth

Lekár: MUDr. Martin Somora

Chceš byť aj ty SÚČASŤOU KLUBU?